راهنمای-خرید-کامپیوتر-کامل
راهنمای خرید کامپیوتر کامل

راهنمای خرید کامپیوتر کامل

کامپیوتر کامل

امروز در این مقاله میخواهیم دربارهی کامپیوترهای کامل صحبت کنیم و شما را راهنمایی کنیو تا خرید یم کامپیوتر کامل .

کامپیوتر چیست؟

به‌طورکلی کامپیوتر وسیله‌ای است که اطلاعات خام را از ما می‌گیرد و به اطلاعات پردازش‌شده و قابل‌فهم برای ما تبدیل می‌کند. مثلاً زمانی که ما در حال تایپ کردن یک متن در کامپیوتر هستیم، اطلاعات توسط کیبورد به کامپیوتر فرستاده‌شده و نتیجه از طریق مانیتور به ما نمایش داده می‌شود.کامپیوترها قابلیت پردازش بالایی دارند و می‌توانند در چند هزارم ثانیه محاسبات ریاضی بسیار بالایی انجام دهند.


انواع کامپیوتر ها:


ابر رایانه (Super Computer) : رایانه هایی با سرعت، توانایی و قدرت پردازش بسیار بالا و اندازه های بسیار بزرگ (مثلا در حد یک ساختمان) هستند و کاربرد آنها در پرو‍‍ژه های پیش بینی اوضاع جوی و امور نظامی و فضایی است.

رایانه های بزرگ (Mainframe computer) : برای محاسبات بسیار پیچیده و سنگین در موسسات طراحی شده اند که حجم اطلاعاتی در آنها بسیار بالاست. دسترسی به این رایانه ها معمولا از طریق شبکه و بطور مشترک خواهد بود. راهنمای خرید کامپیوتر کامل

رایانه های کوچک (Mini Computer) : در حد متوسط هستند که حجم داده های مورد پردازش و تنوع کارهای آنها نسبتا زیاد است و می توان از آنها برای پردازش کارهای کاربران شبکه استفاده کرد.

ریز رایانه ها (Personal Digital Assistant Computer) : معروف به PC هستند (کامپیوتر های شخصی) بخاطر قیمت پایین و حجم کمتر، کابرد بالایی دارند. قدرت آنها با رایانه های بزرگ نسل های پیش برابری می کند.

انواع کامپیوتر از نظر نوع دریافت داده و پردازش


کامپیوتر های آنالوگ (Analog Computer) : این نوع رایانه ورودی ها را از محیط فیزیکی دریافت می کنند. مثل رایانه هایی برای تشخیص میزان آلودگی هوا استفاده می شوند.
 

کامپیوتر های دیجیتال (Digital Computer) : نسبت به رایانه های آنالوگ از دقت بالاتری بر خور دارند. الفبای آنها صفر و یک است و با داده های صفر و یک کار می کنند. راهنمای خرید کامپیوتر کامل

کامپیوتر های پیوندی (Hybrid Computer) : این رایانه ها دارای ورودی های آنالوگ و خروجی دیجیتال هستند.

راهنمای خرید کامپیوتر کامل

پردازنده رایانه

پردازنده مرکزی (CPU) را میشود مغز متفکر رایانه دانست. عملکرد سیستم رایانه نسبت مستقیمی با قدرت پردازنده دارد. از سوی دیگر این قدرت با اندازه پولی که پرداخت می‌کنید هم نسبت مستقیم دارد، یعنی برای داشتن پردازنده‌ای با قدرت پردازشی بالا خرج بالاتری بپردازید.

در خرید پردازنده هم فاکتورهای مهمی وجود دارد که به اختصار به آنها اشاره می‌کنیم.

همان‌گونه که در بالا اشاره شد، برای پردازنده حق گزینش دو برند معروف اینتل و AMD را داریم. پردازنده‌های اینتل پایداری بیشتری داشته و عملکرد بهتری دارند و به طور کلی خرابی پایینتری دارند (به همین علت در لپ‌تاپ‌ها غالبا از پردازنده‌های اینتل هستفاده می‌شود). عملکرد پردازنده با مگاهرتز (MHz) سنجیده می‌شود. هر مگاهرتز را میتوان معادل یک میلیارد پردازش در ثانیه دانست.

در گذشته که پردازنده‌های تک‌هسته‌ای مرسوم بودند، این فرکانس بیانگر قدرت پردازشی بود. اما در حال آماده و با وجود پردازنده چند هسته نمیتوان معیار هراندازه تعیین کننده باشد. مثلاً پردازنده 2 هسته با فرکانس 3،2 مگاهرتز قدرت کمتری نسبت به پردازنده 4 هسته با فرکانس 3 مگاهرتز دارد.

اونیکس-کالا
اونیکس-کالا

یکی از نکات مهم در مورد پردازنده، شمار هسته آن است. در حال حاضر پردازنده‌هایی با حداقل 2 هسته عرضه می‌شود و در ردیف بالا، پردازنده‌ها 8 هسته دارند.

البته در کنار شمار هسته، شمار رشته هم میتواند در عملکرد پردازشی مؤثر باشد. اینتل در سال 2002 تکنولوژی نوی به اسم Hyper Threading (یا HT) معرفی کرد.

رشته‌های مجموعه دستورالعمل‌هایی هستند که به سمت هسته ارسال می‌شوند. بدین ترتیب قدرت پردازشی افزایش چشمگیری می‌یابد. راهنمای خرید کامپیوتر کامل

حافظه رم کامپیوتر کامل

حافظه رم (RAM) هم جزو قطعات مهمی هست که در عملکرد کلی رایانه تأثیر به سزایی دارد. میتوانید صرفاً با ارتقای رم، عملکرد سیستمتان را بهبود ببخشید.

در حال حاضر و با توجه به نرم‌افزارهای موجود، حداقل اندازه حافظه رم پیشنهادی 4 گیگابایت هست؛ اما چنانچه در صورت انجام کارهای سنگین، بهتر هست حداقل 8 گیگابایت حافظه رم را تهیه کنید.

در خرید حافظه رم هم فاکتورهای مهمی چون سرعت، زمان تأخیر و شمار کانال نقش دارند.

اما پیش از هر چیزی به اندازه و شکل ساختاری رم توجه کنید. بطور کلی حافظه رم دو شکل ساختاری دارد: DIMM و SO-DIMM. شباهت‌های زیادی میان دو نوع شکل ساختاری وجود دارد.

تنها تفاوت عمده در اندازه این دو هست. حافظه DIMM کشیده‌تر هست که به همین علت در رایانههای دسکتاپ استفاده می‌شود، اما SO-DIMM اندازه کوچکتری داشته و غالبا در لپتاپ و رایانه های همه کاره (All-in-One) بکار می‌روند.

مسئله بعدی نوع حافظه هست که با استاندارد DDR مشخص می‌شود. فعلاً رم DDR4 و DDR5 روانه بازار شده اما حافظه DDR3 مقبولیت بالایی دارد و بر روی سیستم‌های بیشتری نصب هست.

هر نسل DDR بهبود بیشتری یافته، برق کمتری استفاده می‌کند و زمان تأخیر پایینتری دارند. به خاطر شمار پین و شکاف میان ماژول به هیچ وجه نمیتوان یک ماژول DDR3 را در اسلات DDR4 قرار داد.

بعد همانطور که در بخش مادربرد عنوان شد، موقع خرید مادربرد به نوع اسلات حافظه رم توجه کنید.

مادربرد کامپیوتر کامل

مادربرد (یا mainboard) یکی از قطعات زیاد مهمی هست که گزینش قطعاتی چون پردازنده، حافظه رم و کارت گرافیک را تحت تأثیر قرار می‌دهد. 

به طور کلی در حال حاضر دو پردازنده کمپانی‌های اینتل و AMD در بازار وجود دارند. شما با توجه به نیاز و بودجه‌تان برای خرید پردازنده میتوانید مادربرد سازگار با آن پردازنده را گزینش کنید. در بخش پردازنده به ویژگی‌ها و تفاوت‌های هر کدام از پردازنده‌ها اشاره خواهد شد.

در این بخش تنها در همین حد بدانید که پردازنده‌های ساخت اینتل به خاطر قدرت و عملکرد بهتر (به خصوص در پردازنده‌های ردیف بالا) از محبوبیت بالاتری برخوردارند و اغلب گزینش زیاد کاربران هستند.

حالا که پردازنده مورد نظرتان را مشخص کردید، بسیاری از فاکتورها فیلتر می‌شوند و گزینشتان اندکتر و راحتتر می‌شود. حالا باید سوکت پردازنده و چیپست را گزینش کنید. سوکت پردازنده به مکان قرارگیری پردازنده اطلاق می‌شود که سوکت پردازنده‌های اینتل و AMD با هم تفاوت‌های زیادی دارند.

از جمله این سوکت‌ها میتوان به سوکت‌های AM2 و AM2 ، AM3 و AM3 ، و سوکت‌های نوتر FM2 و FM2  برای AMD، و سوکت کهن LGA775 (برای پردازنده Pentium، Core 2 Dual Intel و Core 2 Quad Intel) و سوکت‌های نو LGA 1156 (برای پردازنده‌های سری Core i اینتل)، LGA 1366، LGA 1155، LGA 2011 (برای پردازنده‌های ردیف بالا و خوب اورکلاک اینتل) اشاره کرد.

راهنمای-خرید-کامپیوتر-کامل
راهنمای-خرید-کامپیوتر-کامل

لازم به ذکر هست هر کدام از این سوکت‌ها خصوصیات و ویژگی‌های خاص به خود را دارند که بیان ویژگی‌های هر کدام بیرون از حوصله این مقاله هست.

نکته بعدی اسلات و نوع رم هست. اسلات رم به کانال‌های قرارگیری حافظه رم گفته می‌شود. پیشنهاد می‌شود مادربرد با حداقل 4 اسلات رم را گزینش کنید تا چنانچه در آینده هدف ارتقای سیستمتان داشتید، به راحتی بتوانید تعداد رم بیشتری بر روی مادربرد قرار دهید. منظور از نوع رم هم DDR3 و DDR4 هست.

مسلماً رم‌های DDR4 سرعت و قابلیت‌های بالاتری دارند. چنانچه هدف دارید با رایانه بازی‌ها یا پردازش گرافیکی سنگین انجام دهید، حتماً باید کارت گرافیک بخرید. کارت گرافیک بر روی اسلاتی به PCI Express x16 قرار می‌گیرد. بعد به این اسلات هم توجه کنید.

کارت گرافیک کامپیوتر کامل

چنانچه جزو آن گروه از افرادی هستید که زیاد با رایانه بازی می‌کنید (یا اصطلاحاً گیمر هستید)، کارت گرافیک نکته زیاد مهمی برایتان هست، پس در خرید آن دقت و وسواس زیادی به خرج دهید. کارت گرافیک وظیفه خروجی تصاویر را دارد و هر چه کارت گرافیک بهتری را انتخاب کنید، کیفیت تصاویر بسیار بهتری را شاهد بوده و از بازی کردن نهایت لذت را می‌بردید. البته در حال حاضر علاوه بر اندازه حافظه اختصاصی خود کارت گرافیک، اندازه حافظه رم در بهبود عملکرد گرافیکی سیستم تأثیر زیادی دارد.
 با اینکه کارت گرافیک جزو آن قطعاتی ست که خرج زیادی را به خود اختصاص می‌دهد اما سعی کنید حداقل کارت گرافیک‌های میان ردیف را گزینش کنید.

در این صورت تا چند سال از بازی کردن با کیفیت تصویر خوب لذت میبرید و نیازی به آپگرید کارت گرافیک، و یا حتی کل سیستم نخواهید داشت.

منبع تغذیه (پاور)

از آنجایی که برق کل رایانه از طریق پاور تأمین می‌شود و پاور نامناسب و بی‌اسم نشان میتواند آسیب جدی به کل سیستم وارد کند، این نکته هم جزو بخش‌های مهم هست. ولی بسیاری از افراد اهمیت زیادی به پاور نمی‌دهند و تنها به اندازه قدرت خروجی (برحسب وات) توجه می‌کنند و می‌گویند هرچه قدر این مقدار بیشتر باشد بهتر هست. البته این استدلال غلطی نیست اما بهتر هست با توجه به نیازتان و قطعات موردنظرتان، پاور را گزینش کنید. به‌طور کلی بهتر هست پاوری با خروجی کمی بالاتر از اندازه استفاده کل سیستم را خریداری کنید. مثلاً چنانچه استفاده سیستمتان حدود 300 وات هست، پاور 600 واتی بخرید. به آنهایی هم که به فکر بازی و پردازش سنگین هستند، پیشنهاد می‌شود پاوری با حداقل نیرو 1200 وات را گزینش کنند. به برند پاور هم توجه خاص داشته باشید؛ در هر حال پاور برندهای گرین و کولرمستر جزو برندهای مطرح بازار هستند.

راندمان و بهره‌وری پاور نکته مهم بعدی ست که اصولاً تولیدکنندگان مطرح و مشهور در محصولات خود به آن اشاره می‌کنند. این راندمان نشان می‌دهد که پاور در شرایط تحت بار (Load) چه مقدار از نیرو خروجی را در اختیار قطعات قرار می‌دهد. استاندارد 80PLUS بیانگر این مسئله که پاور در شرایط تحت فشار کاری حداقل 80 درصد از نیرو خود را ارائه می‌دهد. بدین منظور پاور باید لوگوی مخصوص 80PLUS را داشته باشد. توجه کنید هرچه رنگ این لوگو تغییر می‌کند، ثبات و عملکرد پاور بهتر می‌شود.

خرید-کامپیوتر-کامل
خرید-کامپیوتر-کامل

حافظه ذخیره‌سازی کامپیوتر کامل

در بازار هارد درایوهایی با حداقل اندازه فضای ذخیره‌سازی 1 ترابایت وجود دارد که به راحتی میتوانید از توان نیازهای شما برای ذخیره حجم زیادی از اطلاعات (شبیه فیلم و بازی) برآید. چنانچه به حجم بالاتری نیاز دارید ظرفیت بیشتر را انتخاب کنید.

پیشنهاد می‌شود چنانچه بودجه کافی دارید، برای نصب سیستم‌عامل و برنامه ها و اطلاعات مهمتان یک حافظه SSD با حجم حداقل 120 گیگابایت تهیه کرده و از قابلیتهای هر دو حافظه بهره مند شوید.

لوازم جانبی رایانه

در مورد ابزارهای جانبی (شبیه کیبورد، ماوس و اسپیکر و درایوهای نوری) چون از اهمیت کمتری برخوردارند، میتوانید با توجه به نیازتان تصمیم‌گیری کنید و دستگاه موردنظرتان را خریداری کنید.

نمایشگر


نمایشگر دستگاهی است که تصویر نهایی را در آن مشاهده می‌کنید. هرچه قدرت این تصویر کیفیت بالاتری داشته باشد، تجربه کاربری بهتری خواهید داشت. چنانچه انجام کارهای معمول با کامپیوتر دارید، یک نمایشگر عادی هم جوابگوی کارتان خواهد بود. اما چنانچه هدف گیمینگ دارید، باید نمایشگری با حداقل زمان تأخیر (حدود 1 میلی‌ثانیه) را گزینش کنید. قطعاً هرچه زمان تأخیر افزایش یابد، زمان تغییر رنگ در پیکسل‌ها افزایش یافته و تصاویر بازی افت کیفیت شدیدی خواهند داشت. اما برای آن گروه از افرادی که می‌خواهید کارهای گرافیکی حرفه‌ای انجام دهند، طیف رنگ، کنتراست و طبیعی بودن رنگ مهمتر از زمان تأخیر هست.

اما این پنل نمایشگر میتواند در زمینه کیفیت تصاویر خروجی تعیین کننده باشد. در حال حاضر دو نوع پنل متداول در بازار موجود هست: TN و IPS. پنل TN زاویه دید اندک داشته و روشنایی آن زیاد بوده، زمان تأخیر پایین دارند و کیفیت رنگ‌ها در آن پایین هست. بهای پایین هم دارند و به همین دلایل خوب هستند. از سوی سایر پنل IPS صحیح در نقطه مقابل قرار دارند و اکثراً برای اموری گرافیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نکته مهم بعدی نرخ بروزرسانی است. این نرخ برحسب هرتز (Hz) مشخص می‌شود. در حال حاضر حداقل نرخ بروزرسانی نمایشگرها 60 هرتز هست. شمار فریم نمایش داده شده توسط نمایشگر با نرخ بروزرسانی رابطه مستقیم دارد، یعنی نمایشگری با نرخ 60 هرتز، نهایتاً با 60 فریم میتواند کار کند.

۴ مهارت اصلی یک متخصص کامپیوتر

۱- نصب و راه‌اندازی یک سیستم کامپیوتری جدید

یعنی باید بتوانید قطعات سخت‌افزاری تشکیل‌دهنده یک کامپیوتر را تهیه‌کرده و آن‌ها را به یکدیگر متصل نموده و سپس بر روی آن ویندوز و نرم‌افزارهای مربوطه را نصب کنیم و پس از آن تجهیزات جانبی را به آن متصل نموده تا بتوانیم یک سیستم کامپیوتری کامل را راه‌اندازی نماییم.

۲- بروز رسانی یا ارتقاء سیستم قبلی

در مواقعی پس از طی چند سال با مشکل سرعت و کندی در کامپیوتر مواجه می‌شویم و باید بتوانید نرم‌افزارهای نصب‌شده بر روی کامپیوتر و یا سخت‌افزارهایی که در کامپیوتر استفاده‌شده است را بروز رسانی کنیم و یا در اصطلاح، آن‌ها را ارتقاء دهیم.

۳- عیب‌یابی و رفع مشکلات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری

در حین کار با کامپیوتر ممکن است مشکلاتی به وجود بیاد که این مشکل می‌تواند مربوط به سخت‌افزار باشد و یا مشکلی در نرم‌افزار و ویندوز به وجود آمده باشد. ما باید بتوانیم ابتدا منشأ این مشکل را پیداکرده و در حقیقت عیب‌یابی کنیم و درنهایت آن مشکل را رفع نماییم.

راهنمای-خرید-کامپیوتر-کامل-اونیکس-کالا
راهنمای-خرید-کامپیوتر-کامل-اونیکس-کالا

۴- نگهداری و پشتیبانی سیستم‌های کامپیوتری

برای اینکه عمر یک کامپیوتر بالاتر برود باید یک سری عملیات مربوط به نگهداری مناسب آن انجام دهیم. این عملیات باید به‌صورت مستمر و با زمان‌بندی‌های مناسب انجام گردد تا سیستم کامپیوتری دچار مشکلات و عواقب جبران‌ناپذیر در آینده نگردد. این مورد از اهمیت بالایی برای کامپیوترهای موجود در شرکت‌ها و ادارات برخوردار است و با اولویت کمتر برای کامپیوترهای خانگی نیز باید در نظر گرفته شود.

برای اسمبل قطعات باید مراحل زیر را انجام دهید:

  • پردازنده یا CPU را بر روی مادربرد نصب‌کرده و سپس فن خنک‌کننده پردازنده را روی آن نصب می‌کنید.
  • رم یا حافظه اصلی را بروی مادربرد در جایگاه مخصوص به خود نصب‌کرده.
  • مادربرد را بر روی سینی کیس توسط پیچ و مهره‌های مخصوص نصب کنید.
  • پاور یا منبع تغذیه را روی جایگاه مخصوص به خود در کیس نصب نمایید.
  • کارت گرافیک را در جایگاه مخصوص به آن بر روی مادربرد نصب‌کرده و پیچ کنید.
  • هارد دیسک یا حافظه جانبی را در جایگاه خود در داخل کیس نصب نمایید.
  • دی‌وی‌دی درایو را در محل مخصوص به آن در داخل کیس نصب نموده و پیچ نمایید.

مراحل نصب ویندوز بر روی یک کامپیوتر کامل :

  • در ابتدا ما با توجه به مشخصات سخت‌افزاری کامپیوتر خود باید تصمیم بگیریم که از چه نوع سیستم‌عاملی استفاده کنیم و چه مدلی از آن را نصب نماییم.مثلاً سیستم‌عامل ویندوز ۳۲ بیتی باشد یا ۶۴ بیتی و یا اینکه چه نسخه‌ای از ویندوز باشد ویندوز ۷ یا ویندوز ۸ یا ویندوز ۱۰ .
  • پس‌ازآنکه تصمیم خود را گرفتیم DVD مربوط به ویندوز را در داخل دستگاه قرار می‌دهیم.
  • از قسمت تنظیمات بایوس، بوت سیستم را روی DVD قرار داده و مراحل نصب ویندوز را انجام دهید.
  • در مراحل نصب هارد دیسک را تقسیم‌بندی می‌کنیم که اصطلاحاً به آن پارتیشن‌بندی می‌گوییم.
  • سپس بخش اول را برای نصب ویندوز انتخاب کرده و مراحل نصب ویندوز را ادامه می‌دهیم.
  • پس‌ازاینکه نصب ویندوز به پایان رسید باید درایورهای مربوط به قطعات سخت‌افزاری ما نصب گردد.

نصب نرم‌افزارهای عمومی و تخصصی:

پس از نصب ویندوز و درایور، اکنون سیستم ما آماده کار است. برای اینکه بتوانیم از حداکثر توان یک کامپیوتر استفاده کنیم باید نرم‌افزارهای مخصوص به کار خود را روی آن نصب کنیم. نرم‌افزارها به‌صورت کلی به دودسته تقسیم‌بندی می‌گردند.

نرم‌افزارهای عمومی و کاربردی

یک سری نرم‌افزارها هستند که کارهای عمومی انجام می‌دهند و برای همه افراد کارایی دارد و قابل‌استفاده است.

نرم‌افزارهای تخصصی:

اما یک سری از نرم‌افزارها هم هستند که تخصصی اند و مربوط به یک‌رشته خاص اند. لذا نصب آن برای همه افراد ضروری نیست.