DDR چیست ؟
DDR چیست ؟ ، خرید کامپیوتر ، خرید کامپیوتر استوک ، خرید کامپیوتر دست دوم ، خرید کامپیوتر صنعتی
DDR چیست ؟
در این مقاله قصد داریم با انواع حافظههای DDR، مشخصات فنی و نحوهی کار آنها بیشتر آشنا شویم و نسلهای مختلف این حافظهها از DDR تا DDR4 را بررسی و با یکدیگر از جنبههای گوناگون مقایسه خواهیم کرد. همچنین اصطلاحات تخصصی حافظههای DDR مانند سرعت کلاک، نرخ انتقال داده، تاخیر و تایمینگ را مرور خواهیم کرد..
حتما موقع ارتقاع سیستم یا بدست آوردن مقدار سخت افزارتون به واژه ی DDR برخورد کرده باشید حالا اگه می خواهید با معنی این واژه آشنا شوید. .
DDR مخفف عبارت Double Data Rate است که به معنای <نرخ دو برابری داده ها> است که روشی برای ارسال داده ها در بایوس کامپیوتر است. این فناوری در اوایل قرن بیست و یکم،همراه با نسل جدیدی از حافظه های RAM عرضه شد . مهم ترین برتری این نوع حافظه ها هم این بود که با وجود کارکردن در همان کلاک قبلی، پهنای باند دو برابری نسبت به نسل قبلی و سرعت بیشتری ارائه می کر
روش نامگذاری حافظههای DDR
برای نامگذاری تراشههای حافظهی موجود در یک ماژول از عبارت DDRx-yyyy استفاده می شود که در آن حرف x نشاندهندهی نسلِ حافظه (نظیر DDR2 یا DDR3) و عدد yyyy گویای سرعت کلاک موثر حافظهی مورد نظر است. اما برای نامگذاری خود ماژولهای حافظه (DIMM) از عبارت PCx-zzzz استفاده میشود که در آن حرف x باز هم نشاندهندهی نسل حافظهی DDR است و عدد zzzz حداکثر نرخ انتقال دادهی آن ماژول حافظه را بیان می کند.
برای محاسبهی حداکثر نرخ انتقال دادهی یک ماژول حافظه، سرعت موثر آن حافظهی DDR را در عدد ۶۴ ضرب و سپس برای تبدیل حاصل به بایت بر ۸ تقسیم میکنند (عدد ۶۴ در این رابطه پهنای باس ماژولهای حافظهی DIMM مورد استفاده در کامپیوترهای شخصی است، ماژولهای DIMM دادهها را در بستههای ۶۴ بیتی انتقال میدهند). به عبارت دیگر و به سادگی، اگر نرخ کلاک موثر یک حافظهی DDR را در عدد هشت ضرب کنیم، حداکثر نرخ انتقال دادهی آن ماژول حافظه محاسبه میشود. حداکثر نرخ انتقال دادهی یک ماژول در فصل مشترک کنترلر حافظه و ماژول را میتوان پهنای باند آن ماژول در نظر گرفت.
DDR چیست ؟ ، خرید کامپیوتر ، خرید کامپیوتر استوک ، خرید کامپیوتر دست دوم ، خرید کامپیوتر صنعتی
مقایسه انواع حافظههای DDR
سرعت کلاک و نرخ انتقال داده
تا به امروز چهار نسل از حافظه های DDR شامل DDR۳، DDR2، DDR و DDR4 ارائه شده است. تفاوت اصلی میان نسلهای مختلف حافظههای DDR حداکثر نرخ انتقال دادهای است که در هر نسل از این تراشه ها قابل دستیابی است. به عنوان مثال حداکثر نرخ انتقال دادهی حافظه DDR3 برابر است با ۱۲۸۰۰MB/s و حداکثر نرخ انتقال دادهی یک ماژول DDR2 مساوی است با ۸۵۳۳MB/s.
باید توجه داشت که امکان دارد برخی از سازندگان ماژولهایی با سرعتهای بالاتر از استانداردهای فوق در هر نسل DDR ارائه دهند که این سرعتهای بالاتر تنها از طریق اورکلاک ماژول قابل دستیابی است و به طور عادی مادربرد، خروجی ماژول حافظه را روی آن سرعت تنظیم نمیکند. به عنوان مثال فرض کنید که یک ماژول حافظهی DDR3-2133 یا PC3-17064 خریداری و آن را بر روی سوکت DDR3 سیستم خود نصب کردهاید. عدد ۲۱۳۳ حداکثر سرعت کلاک موثر این ماژول است و فرکانس کلاکی که این ماژول در شرایط عادی با آن کار میکند، عددی کوچکتر است..
DDR چیست ؟ ، خرید کامپیوتر ، خرید کامپیوتر استوک ، خرید کامپیوتر دست دوم ، خرید کامپیوتر صنعتی
ماژولهای DDR3 عموماً با سرعت موثر استاندارد ۱۳۳۳ مگاهرتز (سرعت واقعی ۶۶۶ مگاهرتز) کار میکند و برای رسیدن به سرعت موثر ۲۱۳۳ مگاهرتز ( سرعت واقعی ۱۰۶۶ مگاهرتز در صورت پشتیبانی مادربرد) باید به صورت دستی حافظهی رم را اورکلاک کرد. برای اورکلاک حافظهی DDR باید از پشتیبانی مادربرد از آن میزان فرکانس هدف اطمینان حاصل کرد و حتیالامکان از حافظههایی استفاده کرد که با تجهیز به خنککنندهی مناسب امکان دفع حرارت مازاد تراشههای DDR را داشته باشد. محدودهی سرعت کلاک موثر در نسل های مختلف DDR به اضافهی محدوده قابل دستیابی طی اورکلاک در شکل زیر بهتر دیده میشود.
ولتاژ کاری
تفاوت دیگری که حافظه های DDRx با یکدیگر دارد در میزان ولتاژ کاری تراشههای حافظه است. عموماً با پیشرفت این تراشهها در نسلهای بالاتر، ولتاژ کاری تراشههای حافظه کاهش مییابد و تراشهی حافظهای که با ولتاژ کمتری کار میکند در نهایت توان مصرفی کمتری را به دست خواهد داد. معمولاً تراشههای DDR با ولتاژ ۲.۵ ولت، تراشه های DDR2 با ولتاژ ۱.۸ ولت و تراشه های DDR3 با ولتاژ ۱.۳۵ تا ۱.۵ ولت کار میکند و سرانجام ولتاژ کاری تراشههای نسل چهارم DDR4 فقط ۱.۲ ولت است؛ لذا مشاهده میشود که ولتاژ هر نسل از نسل قبلی کمتر است. در آخرین ستون جدول شماره (۱) ولتاژ کاری هر نسل از حافظههای DDR ارائه شده است.
واکشی (Prefetch)
حافظههای دینامیک دادهها را در ماتریسی از خانههای الکترونیکی یا خازنها ذخیره میکند. در تمامی حافظههای DDR در هر سیکل کلاک دو واحد داده میان بافر و کنترلر تبادل میشود، اما میزان دادهی منتقل شده از تراشه به بافر در هر سیکل کلاک در نسلهای مختلف تفاوت دارد؛ به انتقال تعداد مشخصی از دادهها از تراشه به بافر حافظه واکشی میگویند.
بافر یا Memory Buffer Register قسمتی از ماژول حافظه است که دادهها قبل از انتقال به تراشه یا پیش از تحویل به کنترلر موقتاً در آن ذخیره میشود و در واقع واسطهی میان تراشههای حافظهی رم و پردازندهی اصلی است. زمانی که در مورد سرعت کلاک یک ماژول حافظه صحبت می کنیم، عمدتاً منظور سرعت خارجی آن ماژول، یعنی سرعت کلاک در فصل مشترک ماژول و کنترلر حافظه است و سرعت کلاک داخلی یا سرعت کلاک در خروجی تراشههای DDR کسری از این سرعت است.
آرایهی تراشههای DDR در هر سیکل کلاک دو واحد داده را به بافر ماژول منتقل میکند، به این روش واکشی دوبیتی می گویند. در حافظهی DDR2 تعداد دادههای منتقل شده از تراشهها به بافر ۴ بیت و در حافظههای DDR3 تعداد دادههای انتقالی به بافر ۸ بیت است. در حافظههای DDR4 علیرغم تکنولوژی بالاتر همچنان تعداد واحدهای واکشی شده هشت بیت است.
DDR چیست ؟ ، خرید کامپیوتر ، خرید کامپیوتر استوک ، خرید کامپیوتر دست دوم ، خرید کامپیوتر صنعتی
تاخیر (Latency)
تاخیر در یک حافظهی رم عبارت است از مدت زمانی که از درخواست دادهی معین توسط کنترلر حافظه به ماژول تا تحویل دادههای مورد نظر از طریقِ ماژول به کنترلر به طول میانجامد. به عبارت دیگر تاخیر یک حافظه همان مدت زمانی است که کنترلر حافظه پس از درخواست، منتظر دریافت دادهی مورد نظر است. عبارات مخفف CAS یا CL نیز اشاره به تأخیر در حافظههای رم DDR دارد.
میزان تاخیر در حافظه معمولاً برحسب تعداد سیکل کلاک بیان میشود. به عنوان مثال حافظهی CL3 حافظهای است که در آن از زمان درخواست دادهی معین توسط کنترلر حافظه تا تحویل آن دادهها به کنترلر ۳ سیکل کلاک سپری میشود. برای حافظه با تاخیر CL5 این زمان طولانیتر و مساوی با ۵ سیکل کلاک است. بنابراین هر چه زمان تاخیر CL کمتر باشد، توانایی ماژول حافظه و تراشههای آن در اجرای دستورات رسیده از کنترلر و بازیابی دادهها از سطر و ستون مورد نظر در حافظه و تحویل آن به کنترلر بیشتر بوده و این ماژول سریعتر عمل میکند. پس برای خرید ماژولهای حافظه بهتر است به دنبال حافظههای DDR باشیم که تاخیر CAS کمتری دارد
زمانبندی (Timing) حافظه
سازندگان حافظه معمولا زمانبندی یک ماژول حافظه را با رشتهای از اعداد که با خط فاصله از یکدیگر جدا شده، بیان میکنند. به عنوان مثال رشتههای اعداد ۵-۵-۵-۵ یا ۱۰-۱۰-۱۰-۷ دو نوع زمانبندی متفاوت حافظههای DDR است. در این سری اعداد، اولین عدد همان تاخیر CAS است. این اعداد معمولا بر روی برچسب ماژولهای حافظه DDR درج میشود. در فرکانس کلاک یکسان هر چه اعداد در این سری کوچکتر باشد با حافظه قدرتمندتری روبهرو هستیم.
برای کاربران عادی تنها پارامتر حائز اهمیت نوع حافظههای DDR یعنی DDR3 ،DDR2 و… است. اما برای کاربران حرفهای و کسانی که سطح عملکرد بالاتری از یک ماژول حافظه انتظار دارند، مسائل دیگری مثل تایمینگ حافظه و میزان تأخیر آن قابل چشم پوشی نیست. اگر دو ماژول حافظهی رم DDR با نرخ انتقال دادهی یکسان اما با تایمینگ متفاوت داشته باشیم، سطح عملکرد این دو ماژول یکسان نخواهد بود؛ اگرچه هر دو با سرعت کلاک یکسانی کار می کنند.
خرید کامپیوتر ، خرید کامپیوتر صنعتی ، خرید کامپیوتر استوک